Arkivbild Foto: SVT

Osäkert underlag bakom nedskärningar inom förskolan

Publicerad

Utredningen som la grunden till nedskärningar på 43 miljoner inom förskolan i Luleå vilar på mycket osäker grund. Det visar en granskning som Centerpartiet och ”Hela kommunen Skall Leva och Lära” gjort. 

Utredningen som gjorts på uppdrag av Centern och Hela kommunen ska Leva och Lära visar att underlaget till besparingarna på i förskolan i Luleå har stora brister. Luleå har jämfört sina kostnader med åtta likande kommuner. Men det finns stora skillnader i hur kommunerna redovisar sina personalkostnader till exempel, säger Thomas Söderlund (C) som gjort utredningen.

– Såväl barn- och utbildningsförvaltningen och ansvarig person på Statistiska Centralbyrån säger att när det gäller personalkostnader så är den väldigt osäker beroende bland annat på hur kommunerna är organiserade, säger Thomas Söderlund.

Okritiskt beslut

Thomas Söderlund menar att besparingen i förskolan på 43 miljoner under fyra år har tagits på ett mycket osäkert underlag. 

– Luleå har okritiskt fattat ett sparbeslut på 43 miljoner kronor. Det enda man med säkerhet vet i den granskning som jag gjort är att det inte är äpplen och äpplen man jämfört sig med, menar Thomas Söderlund (C).

Medvetna om skillnaderna

Carina Sammeli är barn och utbildningsnämndens ordförande. Hon säger att man är medvetna om att det finns skillnader i hur olika kommuner redovisar sina kostnader.  

– Det finns ett regelverk hur man ska redovisa. Och det är klart att vi vet att det inte alltid redovisas exakt så i kommunerna utan det finns en mänsklig faktor om vad som ska redovisas. Men trots det ger det en hyfsad bild av hur man ligger till kostnadsmässigt, säger Carina Sammeli (S)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.