Österberg om tiden i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Sven-Erik Österberg blir ny landshövding i Stockholm och lämnar därmed Norrbotten. Han är positiv till sina nya uppdrag söderut och menar att mycket är på rätt väg i Norrbotten.

– Det är lite blandade känslor. Jag har trivts fantastisk bra i Luleå och hade tänkt mig att jag skulle avsluta mitt verksamma liv där men regeringen ville annorlunda. Efter noga överväganden så tycker jag det blir spännande också, så det känns bra.

Sven-Erik Österberg har varit landshövding för Norrbotten län sedan 2012 och drivit en del frågor under sin tid.

– Jag har försökt att se till att länsstyrelsen har en tydlig roll, att vi ska servar länet på bästa sätt i en rad olika frågor. Allt ifrån näringsliv till olika miljöintressen. Och försökt gjort Norrbotten starkare. Vi har haft en bra utveckling. Nu hänger väl det inte bara på mig men jag vill nog ändå säga att jag har varit med och puttat på åt rätt håll i alla fall i en rad olika frågor. Mycket är på rätt väg i Norrbotten och Norrbotten har en ljus framtid framför sig, säger han.

Vad kommer du att sakna mest med Norrbotten?

– Naturen och människorna. Jag har blivit fantastiskt väl mottagen.

Vem vill du tar över efter dig?

– Jag kan ha idéer om det, men det är inte min sak att bedöma det. Det vore helt fel om jag skulle ge mig in i den debatten. Norrbotten behöver en kraft som driver frågorna vidare här och fortsätta utveckla länsstyrelsen så att Norrbotten kan utvecklas positivt. Personen måste vara lyhörd. Lyssna på de synpunkter som finns och ha respekt för sina medarbetare. Men också vara beredd att staka ut vägen när det behövs och ha ett tydligt ledarskap. Det tycker jag är viktiga egenskaper hos en landshövding.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.