Malmberget. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

100-tals tvingas lämna sina hem i Malmberget

Uppdaterad
Publicerad
En ny deformationsprognos från LKAB visar att delar av Östra Malmberget kommer att beröras av deformationer. Hundratals bostäder kommer köpas upp och avvecklas.

En ny deformationsprognos visar att områden i Östra Malmberget, som LKAB tidigare sagt inte kommer att beröras, påverkas av gruvan.

– Enligt våra beräkningar och branschens erfarenhet från markdeformationer orsakade av gruvor kunde vi inte se att marken skulle påverkas på det här sättet. Det har visat sig att brytningen av Fabianmalmen ändå påverkar det här området, säger Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsomvandlingar på LKAB.

– Och det betyder att man måste lösa in, till att börja med, 98 privata fastigheter och 120 lägenheter.

Omfattande mätningsarbete

I november förra året meddelade LKAB att man upptäckt markdeformationer i Östra Malmberget och ett omfattande mätningsarbete inleddes.

Undersökningarna är nu klara och de visar att deformationerna har fortsatt att påverka marken. Mellan 100-160 fastigheter berörs, vilket innebär att försäljning och flytt kan behöva ske för vissa fastigheter åren 2018-2019.

Det trots att det inte finns malm under området och att LKAB tidigare uppgett att området inte kommer att beröras.

– LKAB ska göra allt vi kan för att skapa en trygg samhällsomvandling för de som är berörda. Vi ska tillsammans med kommunen ta ansvar för det nya läget och arbeta för att det ska finnas bostäder att flytta till. Vi kommer att kontakta de som bor i hushåll som berörs och i detalj beskriva hur den här processen ska gå till, säger Stefan Hämäläinen.

Är det inte lika bra att hela Malmberget löses in?

– Stora delar är ju påverkade av gruvan men det är för tidigt att säga vilka delar av Malmberget som kommer finnas kvar i framtiden.

LKAB skriver i ett pressmeddelande att rörelserna inte är så stora att och av en sådan art att det innebär någon risk att vistas i området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet