Det har varit mer nederbörd än normalt för månaden Foto: TT

Ovanligt regnig start på sommaren i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Midsommarhelgen i Luleå blev ovanligt regnig med 54,5 millimeter i nederbörd. Sett till hela juni har det varit betydligt mer nederbörd än normalt, enligt SVT:s meteorolog Mikael Sjöstrand.

– Vanligtvis brukar det handla om mellan 30 till 40 millimeter nederbörd, så det har varit över det normala under midsommarhelgen, säger han.

På midsommardagen regnade det så mycket att det blev översvämningar på flera platser i södra Norrbotten. Räddningstjänsten i Luleå och Piteå fick bland annat rycka ut på larm om översvämmade lokaler och svårframkomliga vägar.

Åttondeplats på nederbördstoppen

Enligt Mikael Sjöstrand ligger Luleå på en åttondeplats på nederbördstoppen. Totalt ligger nederbörden i juni på 132,5 millimeter i Luleå. På första plats i nederbördstoppen ligger Parkajaure i Jokkmokks kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.