Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En raritet simmar omkring

Oväntat besök i Nikkaluokta – sen unika bläsanden

Uppdaterad
Publicerad

En ovanlig gäst har dykt upp i byn Nikkaluokta, cirka sju mil väster om Kiruna. Det är nämligen en amerikansk bläsand som bosatt sig i området där Vistasälven rinner ut i Báittasjávri.

Det är en hane som setts i området två gånger den sjätte juni. Efter det har den hållit sig undan. Nu har den dykt upp igen och det verkar som att den har funnit sig en partner i en vanlig bläsand.

Sarri: ”Blev jätteupprymd!”

Ylva Sarri, från Nikkaluokta, fick se fågeln första gången i onsdags och lyckades även fånga den på bild. Hon har dessutom filmat den.

– Jag tycker det är jättehäftigt med en sådan här raritet i Nikkaluokta. Jag blev jätteupprymd när jag såg den! Min kusin är gift med ornitolog och han har varit här och sökt den i flera dagar, morgon, middag och kväll men inte lyckats se den, så därför blev jag så lycklig när jag fick syn på den, säger hon till SVT Oddasat och Sameradion.

Ytterst ovanlig art i Norrbotten

Och hon har skäl att vara upprymd. Att en amerikansk bläsand har hittat så långt norrut i norra Sverige, som den här hanen har gjort, är ytterst ovanligt, enligt Andreas Livbom från Norrbottens ornitologiska förening.

– Jag har hört talas om det en gång tidigare och det var också i Kirunatrakten. Jag tror att det är 15-20 år sedan, så det är verkligen en raritet. I övriga Sverige stöter man på en handfull amerikanska bläsänder per år så de är ovanliga längre söderut också.

Hur har den amerikanska bläsanden tagit sig hit?

– Troligtvis har den kommit med vindarna över Atlanten på våren och då har den av bara farten följt med andra flyttfåglar norrut och hamnat i Nikkaluokta, säger Andreas Livbom till SVT Oddasat och Sameradion.

Kan para sig med vanlig bläsand

Att den verkar ha hittat en partner i en vanlig bläsand är däremot inte ovanligt. Det är ju helt omöjligt för den att hitta en hona i sin egen art och därför tar den en partner av den arten som finns närmast, förklarar Livbom. Det är inte omöjligt att dom häckar.

Hur ser de ungarna ut när de blir hybrider?

– Hannarna brukar likna sin far men honorna hos både amerikanska bläsanden och vanliga bläsanden är så lika varandra att det är svårt att se skillnad på honorna när de är ungar, säger Andreas Livbom.

Om amerikansk bläsand

Visa

Den amerikanska bläsanden tillhör gruppen simänder och är något större än den vanliga bläsanden med en längd på mellan 48 och 56 cm.
Det är en flyttfågel som lever i Nordamerika och häckar kring mexikanska golfens kuster i Texas och Louisiana.

Den amerikanska bläsanden ses väldigt sällan i Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer