Oragnisationen Rainbow Gathering har skapat ett tältläger i Kallak. Max Andreasson är en av deltagarna. Foto: SVT

Över 1000 personer samlade i ”Rainbow Gathering” i skogen i Kallak

Uppdaterad
Publicerad

Över 1000 medlemmar från organisationen Rainbow Gathering har samlats i Kallak utanför Jokkmokk. De har genomfört en manifestation för skogen, men syftet med samlingen är egentligen inte fastställt, enligt deltagaren Max Andreasson.

I Kallak i Jokkmokks kommun samlas just nu ett tusental människor i en så kallad Rainbow Gathering – ungefär ”regnbågssamling” på svenska.

Deltagarna kommer från hela världen och har byggt upp ett jättelikt tältläger ute i skogen. I klippet ovan berättar Max Andreasson om varför han själv är med på sammankomsten.

Platsen Kallak är känd för att här finns en järnmalmsfyndighet och för att företaget Beowolf Mining vill starta gruvbrytning här.

  • Hålls årligen på olika platser i världen, i år bl.a. i Jokkmokk. Detta är första samlingen i Sverige.
  • Deltagare uppges ha befunnit sig i Jokkmokk sedan sista veckan i juli och stannar en vecka in i september.
  • Arrangeras av Rainbow Family, en löst sammansatt grupp som funnits sedan 1970. Människor från flera olika länder deltar.
  • De individer som startade gruppen sägs ha haft målet att försöka uppnå fred och kärlek på jorden.
  • Det finns inga officiella ledare och medlemmarna säger att de tilllhör  ”den största icke-organisationen av ickemedlemmar i världen”.
  • Trots att Rainbow Gatherings sägs vara oorganiserat så organiseras vistelsen med matlagningsvagnar och toalettgropar och man äter gemensamt två gånger om dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.