Organisationen Rainbow Gatherings deltagare har byggt tältläger i skogen i Kallak.

Rainbow Gatherings tältläger i Kallak saknar tillstånd från markägare

Uppdaterad
Publicerad

Över 1000 medlemmar från organisationen Rainbow Gathering har samlats i Jokkmokk. Markägare har klagat och allmänningens förvaltare har därför stängt vägbommen.

Magnus Modig som är tillförordnad lokalpolisområdeschef för norra Lappland berättar att polisen fick vetskap om att Rainbow Gathering via Facebook annonserat att det skulle hållas en ceremoni i Jokkmokk på tisdagen för att skydda naturen i Kallak i solidaritet med det samiska folket. 

– Vi hade poliser på plats för att övervaka ceremonin och enligt dem gick det hela väldigt fredligt och lugnt till. Inga polisiära ingripanden behövde göras.

Hade gruppen tillstånd att hålla ceremonin?

– Nej men i Sverige råder yttrandefrihet där människor har rätt att föra ut sitt budskap och vi upplöser bara folksamlingar om de innebär stora störningar för samhället, vilket det inte fanns fog för i det här fallet.

”Ingen nedskräpning”

Den mark som Rainbow Gathering slagit sig ner på tillhör Jokkmokk Allmänning. Då markägare har klagat har allmänningens förvaltare Christian Rimppi stängt bommen till vägen till där deltagarna befinner sig.

Idag besökte han också tältlägret och pratade med deltagarna.

– Det positiva är att det har inte varit någon nedskräpning här. Jag har blivit väldigt vänligt bemött när jag kommit hit trots att jag har stängt bommen, säger Christian Rimppi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tältlägret i Kallak

Mer i ämnet