Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det som imponerade mig mest var glimten i ögonen” – hör amiral Robert Bauers hyllning av den svenska försvarsmakten i klippet. Foto: SVT

ÖB: ”Natoprocessen är en stor förändring för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen befinner sig överbefälhavare Micael Bydén i Luleå där han träffar amiral Robert Bauer, ordförande för Natos militärkommitté för att informera om Sveriges Natoprocess och samarbete med försvarsalliansen.

– Natoprocessen är en stor förändring för oss där vi behöver ta vårt ansvar och förstå vad som förväntas av oss, säger överbefälhavare Micael Bydén under en gemensam pressträff.

Turkiet har ännu inte ratificerat Sveriges och Finlands Natoansökningar men flera möten har hållits på tjänstemannanivå mellan de tre länderna, nu senast i finländska Vanda i slutet av augusti.

Även dagens möte mellan överbefälhavare Micael Bydén och amiral Robert Bauer, ordförande för Natos militärkommitté som sker på F21, Norrbottens flygflottilj i Luleå, var en del av processen. Syftet är att diskutera Nato och Sveriges samarbete och skapa sig en bild av Sveriges försvarsförmåga.

Natoprocessen är väl i gång, bekräftar amiral Robert Bauer, ordförande för Natos militärkommitté på en pressträff.

– När den är avslutad kommer det att innebära ett skifte från nationell säkerhet till gemensam säkerhet, säger amiralen.

Lyckad militärövning i Finland

Robert Bauer kommenterade även förra veckans svensk-finska militärövning i Finland.

– Med bara några dagars framförhållning lyckades Sverige transportera fler än 800 soldater över gränsen till norra Finland för att delta i gemensamma övningar, och på bara några timmar formades ett svenskt-finskt befäl, sade han.

Inbjuden till Natos militärkommitté

För första gången är Sverige och Finland inbjudna att delta i ett möte av Natos militärkommitté – Nato-organen som utgör den högsta militära auktoriteten. Mötet kommer att äga rum i Estlands huvudstad Tallinn och alla Natos 30 medlemskänder kommer att delta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet