Turkietkännaren Paul Levin om mötet: ”Ett tillfälle att hålla Finland och Sverige ansvariga” Foto: AP, SVT

Sverige och Finland mötte Turkiet om Natoavtal

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet har ännu inte ratificerat Sveriges och Finlands Natoansökningar. I dag möttes de tre länderna i finländska Vanda för att följa upp det samförståndsavtal som tecknades i juni.

– Finland och Sverige har bekräftat sitt engagemang, säger en turkisk talesperson.

Turkiet höll länge dörren stängd för ett svenskt och finskt Natomedlemskap. Den turkiska ledningen anklagade bland annat Sverige och Finland för att upplåta en fristad för medlemmar ur den terrorstämplade kurdiska gerillan PKK.

Men i juni enades de tre länderna om ett samförståndsavtal som – om det uppfylldes – skulle innebära att Turkiet välkomnade de nordiska länderna i militäralliansen. I avtalet adresserades bland annat terrorismbekämpning och vapenexport.

Samarbete med Turkiet

Fredagens möte skedde på tjänstemannanivå utan deltagande från ministrar. Exakt vad som avhandlandes under mötet är okänt men enligt ett pressutskick från UD diskuterades ”formerna för överenskommelsens uppföljning och de åtgärder som de tre länderna åtagit sig att genomföra.”

– Finland och Sverige har bekräftat sitt engagemang för att visa full solidaritet och samarbete med Turkiet i kampen mot alla former av terrorism och manifestationer av terror”, säger Ibrahim Kalin, turkisk talesperson, i ett uttalande, skriver TT med hänvisning till AFP.

Även chefsförhandlaren Jukka Salovaara var nöjd med resultatet.

– Vi har avslutat våra samtal, och mötet var jättekonstruktivt, säger han til Yle.

Han beskriver det som positivt att parterna kunde träffas.

– Vi kom ju i Madrid överens om att grunda en så kallad ständig mekanism där det talas om säkerhetsfrågor. Nu talade vi mestadels om terrorism.

Ratificering kan dröja

Det är fortfarande oklar när och om Turkiet kommer ratificera Sveriges och Finlands Natoansökan.

– Det är oerhört svårt att säga. I oktober öppnar det turkiska parlamentet. Från och med då är det teoretiskt möjligt att de kan ratificera avtalet, säger Turkietkännaren Paul Levin och fortsätter:

– Men det finns en del punkter där Turkiet  inte är nöjda över implementeringen av det avtal man slöt. Man förväntar sig konkreta resultat och sådant kan dröja, säger Paul Levin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.