Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tidigare ambassadören Michael Sahlin om utlämningen. Foto: SVT

Tidigare ambassadören: ”Tror tajmingen är mycket väl genomtänkt”

Uppdaterad
Publicerad

Utlämningen av den turkiske medborgaren kommer att pekas ut som en seger – och den allt mindre populäre Erdogan behöver visa upp sådana. Det säger Turkietkännare som SVT talat med.

– Han är beroende av inrikespolitiska segrar, säger Paul T Levin.

De turkisk-svenska relationerna har varit i fokus sedan i våras, då det stod klart att Sverige ämnar gå med i försvarsalliansen Nato.

Turkiet har motsatt sig ett svenskt medlemskap och har tagit tillfället i akt att ställa krav på Sveriges regering. I den överenskommelse som tecknats lovar Sverige bland annat att hantera turkiska utvisningsbegäranden snabbt och noggrannt. Turkiet har också skickat en lista på personer man vill ha utlämnade, och torsdagens utvisningsbeslut är det första som rör en person på listan.

Inom kort väntar samtal mellan länderna där genomförandet av avtalet ska diskuteras. Sveriges tidigare ambassadör i Turkiet, Michael Sahlin, tror inte att det är en slump att beslutet kommer just nu, även om den svenska regeringen kallat det ”ett rutinärende”.

– Jag skulle tro att tajmingen är mycket väl genomtänkt, säger han i Aktuellt.

”Finns en gräns”

Han framhåller att det blir en balansgång för Magdalena Anderssons regering.

– Det ska förhandlas om hur vi ska genomföra det här på ett sätt som Turkiet kan godta, men som också ska vara politiskt gångbart för svensk del. Det är svensk valrörelse och det finns en gräns för hur stora eftergifter man kan göra i så här känsliga frågor.

Det finns två vägar att gå för Turkiet angående utlämnandet. De skulle kunna uttrycka missnöje med den svenska regeringen, eftersom det ändå inte fanns några hinder för att utvisa mannen.

– Eller så säger man att det är en stor triumf för Erdogan, säger Michael Sahlin.

”Inte nöjd”

Paul T Levin, föreståndare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, tror att utlämningsärendet kommer att ses som en seger  i Turkiet.

– Men jag kan också tänka mig att man inte är nöjd eftersom att man också begärt ett större antal personer utlämnade.

Vad tror du att det betyder för president Erdogan inrikespolitiskt?

– Han är beroende av inrikespolitiska segrar, han ligger dåligt till i opinionsundersökningarna och skulle Sverige hörsamma turkiska krav på utlämningar vilket man inte gjort, vad jag förstår, sedan 2015 så skulle detta kunna uppvisas som en politisk seger på hemmaplan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT förklarar: Här är personerna som Erdogan vill ha utlämnade. Foto: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.