Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör försvarstopparna kommentera det ryska tillbakadragandet från Ukrinas gräns. Foto: Filip Hannu/SVT

ÖB: ”Ryskt tillbakadragande är inte verifierat”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland uppgav under tisdagen att vissa trupper dras tillbaka från Ukrainas gräns. Men svenska överbefälhavaren och brittiska försvarschefen kan i nuläget inte verifiera uppgifterna.

– Det krävs en betydande tillbakadragning av trupper för att ta bort risken för invasion, säger brittiska försvarschefen, Sir Tony Radakin.

Spänningarna mellan Ryssland, Ukraina och Nato har ökat efter att Ryssland samlat betydande mängder militärt material och artelleri i närheten av den Ukrainska gränsen.

Men under tisdagen uppgav Ryssland att man kommer dra tillbaka en del trupper från gränsen – samtidigt som övningen fortsätter.

– Det är också information som har nått mig men den är inte verifierad eller konfirmerad, säger överbefälhavare Micael Bydén.

Försvarstopparna möts i Luleå

Samtidigt som uppgifterna kom befann sig överbefälhavaren tillsammans med den brittiska försvarschefen, Tony Radakin, på flygflottiljen F21 i Luleå.

Att de möts är en del av den brittisk-ledda elitstyrkan Joint Expeditionary Force. Samarbetet är bestående av nio länder och det är första gången mötet sker utanför Storbritannien.

– Vi är mitt i ett viktigt militärstrategiskt område: nordkalotten, säger Micael Bydén.

Har säkerhetsläget här förändrats?

– Över tid har det gjort det. Det handlar om intressen kring Arktis. En nordpassage som öppnar upp så man kan transportera naturtillgångar och resurser. Det är här Ryssland behöver komma ut till Atlanten från Kolahalvön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarstopparna möts på F21 i Luleå – mitt i ett militärstrategiskt område. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.