Ukrainsk militär bevakar gränsen mot Ryssland. Foto: Sergey Bobok/TT

Ukrainakrisen – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Otaliga toppsamtal, truppförflyttningar och hot om sanktioner. Ukrainakrisen dominerar världens medierapportering. Detta har hänt den senaste tiden.

Militär upptrappning

I förra veckan inledde Ryssland och Belarus en stor gemensam militärövning, manövrar som ska pågå fram till den 20 februari. Uppskattningsvis 100 000 ryska soldater befinner sig nära den ukrainska gränsen.

Den ryska flottan har även en rad krigsfartyg på plats i Svarta havet, nära Ukrainas södra kust.

Färska satellitbilder påstås visa att Ryssland samlat betydande mängder militärt materiell och artilleri i närheten av Belarus, nära Ukraina, uppgifter som ovanligt nog samstämmigt avvisats av både Ukraina och Ryssland.

Ukraina har dock formellt protesterat mot de ryska fartygen i Svarta havet. Enligt dem ägnar sig Ryssland åt hybridkrigsföring med målet att isolera Ukraina från internationella vatten.

Ukraina har i sin tur svarat med egna militärövningar.

Hot om sanktioner

De senaste veckorna har USA flera gånger antytt att en rysk invasion kan vara nära förestående. Nyligen hävdade landet att en attack kan komma redan i dagarna.

USA inlett en evakuering av sin ambassad i Kiev och har lovat att agera ”snabbt och kraftfullt” om ryska trupper går till attack. Ukraina har samtidigt försökt att tona ner hotet om krig.

Ryssland avvisar påståendena med kraft och menar att USA försöker skapa ”hysteri” och skräck.

Men någon militär hjälp från USA eller Nato kan Ukraina inte räkna med. USA har i stället lovat att införa ”alla sanktioners moder” mot Ryssland om krig bryter ut. Exakt vad det skulle innebära är fortfarande oklart.

Ukraina har däremot fått vapenleveranser från ett flertal Natoländer, bland annat Polen och de baltiska staterna. Tyskland har däremot konsekvent vägrat att skicka vapen till Ukraina. Många höjde på ögonbrynen när tyskarna erbjöd 5 000 hjälmar till den ukrainska armén, ett drag som kallades ”ett skämt” av Kievs borgmästare.

Pågående diplomati

En rad världsledare, bland andra Storbritanniens Boris Johnson, Frankrikes Emmanuel Macron och USA:s Joe Biden, har diskuterat det spända läget med Rysslands Vladimir Putin.

De är alla överens om upprätthålla diplomatiska kontakter, men samtalen har inte påverkat den ryska närvaron vid gränsen.

Senast på söndagen begärde Ukraina ett möte med Ryssland och andra medlemsländer i OSSE om spänningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.