Vad händer nu? Tre scenarier för konflikten mellan Ryssland och Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland förbereder möjligheten att angripa Ukraina – men hur sannolikt är en kommande invasion och hur skulle den i så fall se ut? Försvarsexperten Tomas Ries reder ut tre tänkbara scenarier för hur konflikten kan utvecklas.

Scenario 1: Ryssland angriper Ukraina

Ryssland har under en lång tid trappat upp militärt kring gränsen till Ukraina, och nästa steg kan vara att angripa landet militärt, menar Tomas Ries, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

För närvarande befinner sig omkring 130 000 ryska militärer vid gränsen – men de kan inte befinna sig i fält hur länge som helst utan att det är krig.  

– För eller senare kommer Putin att förlora i trovärdighet om han inte agerar, säger Tomas Ries.

Ytterligare en faktor som talar för en militär invasion inom de närmaste veckorna är enligt honom att ett hårt fruset vinterunderlag underlättar när de ryska militärfordonen ska förflytta sig,

Det är enligt Tomas Ries osannolikt att Ryssland försöker sig på en fullskalig invasion av Ukraina eftersom det är svårt att ockupera hela landet. Däremot menar han att landet kan försöka sig på en begränsad stöt mot antingen huvudstaden Kiev eller landremsan mellan Ryssland och Krimhalvön.

Scenario 2: Ryssland angriper inte Ukraina

Konflikten mellan Ryssland och väst grundar sig i att Ryssland känner sig hotade av den europeiska säkerhetsordningen och kräver en säkerhetszon av länder längs med gränsen till Europa.

Det skulle i praktiken leda till att länderna i säkerhetszonen förlorar sin självständighet vilket är otänkbart för väst. Tomas Ries menar att Putin med detta krav gradvis ökat trycket och vill använda Ukraina för att visa att man menar allvar med sitt krav.

Enligt Ries kan Putin välja att inte angripa Ukraina om USA skulle kunna erbjuda honom något specifikt som gör att han inte tappar sin trovärdighet.

– En möjlighet för Putin att dra sig tillbaka är om USA skulle kunna ge honom några andra eftergifter som skulle göra så att han kan bevara sitt ansikte, säger han.

Scenario 3: Ett nytt kallt krig?

Tomas Ries menar att det mest troliga scenariot är att den upptrappade konflikten leder till ett nytt kallt krig där både Västeuropa och Ryssland förstärker sina försvarsförmågor.

Under de närmaste månaderna planerar Ryssland stora kärnvapenmanövrar och enligt Tomas Ries är det möjligt att detta kan användas som ett ytterligare påtryckningsmedel.

– Putin kan säga att om ni ingriper så finns det en fara för att vi använder kärnvapen. Det skulle inte ha ett praktiskt syfte utan bara vara psykologiskt för att få oss att respektera Rysslands makt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.