SVT:s utrikesreporter: Omöjligt för Ryssland att backa

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland vet att Nato inte kommer att gå med på landets krav, men nu har de ryska trupperna varit vid Ukrainas gräns så pass länge att en reträtt kan bli svår. Det menar SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

– Det är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, för Ryssland att backa utan att få någonting man vill ha i utbyte, säger han.

Ryssland kräver säkerhetsgarantier från Nato. Exempelvis vill man utesluta ytterligare Nato-utvidgning och förbjuda att Ukraina blir medlem i militäralliansen.

President Putin har uttryckt sin besvikelse över västvärldens oförmåga att förstå den ryska oron över Natos utvidgning. ”USA:s och Natos respons har inte inbegripit fundamental rysk oro. Man har inte tagit hänsyn till att Ryssland inte vill se ett utvidgat Nato eller att attackvapen placeras nära Rysslands gränser”, sade Putin enligt en utskrift från Kreml.

Strider mot folkrätten

Kraven strider mot folkrätten och är oacceptabla, enligt Sveriges förvarsminister. Ryssland vet att Nato inte kommer att gå med på kraven, menar SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg som är på plats i Ukrainas huvudstad Kiev. 

– Samtidigt har man haft truppsamlingen vid gränsen under en så pass lång tid att det är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, för Ryssland att backa utan att få någonting man vill ha i utbyte, säger han.

Sticker i ögonen

Nato-länder och USA har antytt att man kan gå Ryssland delvis till mötes, enligt Carl Fridh Kleberg. 

– Även om det sticker i ögonen på somliga som menar att det skulle belöna Rysslands dåliga beteende, tillägger han. 

Ett exempel på något Ryssland vill ha, och kanske kan få, är en begränsning av antalet västerländska soldater och vapen i Europa, berättar utrikesreportern.  

Rysslands krav på Nato

Här är några av de krav – av Ryssland kallade ”säkerhetsförslag” – som Ryssland vill att Nato och USA ska gå med på:

• Utesluta ytterligare Nato-utvidgning, inklusive att Ukraina blir medlem i militäralliansen.

• Inte tillföra fler styrkor och vapen till länder som blivit medlemmar i Nato efter 1997 (det vill säga samtliga länder från det forna östblocket).

• Inte genomföra Nato-insatser i Ukraina, Östeuropa, Kaukasien och Centralasien.

• Inte upprätta USA-baser i länder som tidigare ingått i Sovjetunionen och inte är med i Nato.

Dessutom föreslås bland annat att Ryssland och USA gemensamt ska enas om att inte placera kärnvapen utanför det egna territoriet, inte beteckna varandra som motståndare, inte utbilda andra länder i hantering av kärnvapen och inte placera bombplan eller fartyg i områden där de kan anfalla motparten.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.