Intensiva samtal om Ukrainakonflikten

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden varnar sin ukrainska kollega Volodymyr Zelenskyj för att ett ryskt anfall i februari är en ”klar möjlighet”.

Rysslands president Vladimir Putin säger i sin tur att väst inte hörsammat rysk oro för Natoexpansion.

Den diplomatiska utvecklingen i Ukrainakrisen pågår på flera fronter. USA har begärt ett extrainkallat möte i FN:s säkerhetsråd på måndag.

Men redan på fredagen valde president Putin att i ett telefonsamtal med franske kollegan Emmanuel Macron uttrycka sin besvikelse över västvärldens oförmåga att förstå den ryska oron över Natos utvidgning.

”USA:s och Natos respons har inte inbegripit fundamental rysk oro. Man har inte tagit hänsyn till att Ryssland inte vill se ett utvidgat Nato eller att attackvapen placeras nära Rysslands gränser”, sade Putin enligt en utskrift från Kreml.

Biden uttryckte farhågor

Samtalet Moskva–Paris följde på ett telefonsamtal mellan Washington och Kiev.

Enligt Vita huset uttryckte Biden i sitt telefonsamtal med Zelenskyj på torsdagskvällen farhågor som hans regering haft den senaste tiden.

– President Biden sade att det finns en klar möjlighet att ryssarna kan invadera Ukraina i februari, säger Emily Horne, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

”Behöver inte denna panik”

På en presskonferens på fredagen uppmanade president Zelenskyj omvärlden till visst lugn, och sade att uppståndelsen runt Ukraina skadar landets redan dåliga ekonomi.

– Vi behöver inte denna panik, sade presidenten.

USA har begärt ett offentligt möte i FN:s säkerhetsråd på måndag för att diskutera krisen i Ukraina och ett ryskt ”hotfullt beteende”.

”Över 100 000 ryska soldater har placerats ut vid den ukrainska gränsen och Ryssland är inbegripet i andra destabiliserande aktiviteter riktade mot Ukraina, vilket utgör ett direkt hot mot fred och säkerhet och FN:s stadgar”, säger USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield i ett uttalande.

Ryssland har vetorätt

FN-ambassadören menar att säkerhetsrådets 15 medlemmar ”måste granska fakta och överväga vad som står på spel för Ukraina, för Ryssland, för Europa och för de grundläggande åtagandena och principerna i den internationella ordningen om Ryssland skulle gå vidare och invadera Ukraina”.

Som en av fem permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd har Ryssland vetorätt över alla resolutionsförslag i rådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.