Kommunalråden Sarah Larsson (C) och Mikael Larsson (V). Foto: SVT

Överkalix kommun blåsta på två serverhallar

Uppdaterad
Publicerad

Överkalix kommunalråd känner sig blåsta på en satsning på två serverhallar i Tallvik för att Vattenfall inte kan leverera tillräckligt med ström. ”Jag är oerhört besviken”, säger kommunalrådet Mikael Larsson (V).

Kommunledningen hade planerat att gå ut med den glada nyheten att ett företag ska bygga två serverhallar i Tallvik, nära företaget Isolamin. En jättesatsning i Överkalix som skulle bredda det lokala näringslivet och skapa nya jobb.

”Kunden betalar”

Men för att klara elförsörjningen krävs det fem megawatt elström och Vattenfall kan bara leverera två megawatt. ”Över två megawatt behöver vi göra en nätutredning. I stora drag ser det ut som om vi behöver bygga en ny ledning och göra andra åtgärder på nätet”.

”Investeringskostnaden hamnar troligast på 50 till 100 miljoner kronor och ledningskoncessionen tar fem till sex år och det är kunden som betalar den verkliga kostnaden för anslutningen”, skriver Åsa Nordström från Vattenfall eldistribution.

– Det känns som en stor besvikelse.Vi var nära att trycka på knappen för investeringen och så kan inte Vattenfall inte leverera den ström som behövs. Det var förödande för hela projektet som nu inte blir av i sin helhet, säger kommunalrådet Mikael Larsson (V).

”Oerhört orättvist”

Hans kommunalrådskollega Sarah Larsson (C) kan inte förstå att en del av infrastrukturen, som elström, fördelas så olika mellan kommunerna.

– Det här var en riktigt smäll för oss. Speciellt som allt gick så bra och att vi har alla förutsättningar för satsningen i kommunen och inte minst kylan. Överkalix har 198 frostdagar per år, säger hon.

Enligt kommunalråden innebär Vattenfalls besked att bara fyra till fem kommuner i Norrbotten kan vara med och konkurrera om serverhallar. De andra är diskvalificerades redan från början för att elnätet inte räcker till.

– Det här är en rättvisefråga och en fråga om stad och land. Det är inte bara Överkalix kommun som saknar tillräckligt mycket ström för den här typen av satsningar. Vi måste påvisa den oerhörda orättvisan i upplägget och bilda opinion och kräva samma förutsättningar som andra, säger Sarah Karlsson (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.