Många byar i Överkalix kommun är hårt drabbade av strömavbrott.

Närmare 30 elavbrott i byarna på bara en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Överkalix kommunalråd Mikael Larsson (V) reagerar starkt på att kommunen toppar listan i landet när det gäller elavbrott. ”Det är väldigt irriterade. Vi måste få säkra elleveranser”, säger han.

SVT Nyheter berättade på tisdagen att Överkalix kommun blev blåsta på en investering i två serverhallar i Tallvik för att Vattenfall inte kan leverera tillräckligt mycket ström.

”Stor irritation”

Och nu kommer nästa smäll. Enligt energimarknadsinspektionens sammanställning ligger kommunen i topp i landet när det gäller medelavbrottstiden för 2016.

I Överkalix handlade det om nästan 27 timmars elavbrott i snitt per kund.

Det ska jämföras med fyra timmar per kund i Boden och Oxelösund, 0,27 timme per kund i Bjuv  och 0,14 timmar per kund i Sollentuna.

– Det är inte acceptabelt. Så här får det inte vara. Vi måste ha en säker elförsörjning för invånarna och för företagen. Alla elavbrott skapar en stor irritation bland invånarna, säger Mikael Larsson (V) kommunalråd i Överkalix. .

”Inte lika prioriterade”

Enligt Mikael Larsson hade vissa av byarna i kommunen mellan 20 och 30 korta och långa elavbrott för en vecka sedan på grund av snöoväder och blåst.

– Strömmen kom och gick och det är inte bra för den nya digitala tekniken som kan slås sönder på grund av det. Nu måste regeringen ta sitt ansvar och verkligen se till att hela Sverige ska leva, som stasråden brukar säga. Vi måste ha säkra strömleveranser hela tiden och så få elavbrott som möjligt, säger Mikael Larsson.

Överkalix kommunledning menar att regeringen och de statliga myndigheterna och företagen inte tar problemen på allvar.

– Det verkar om vi i glesbygden inte är lika prioriterade som kustkommunerna och de större städerna, men regeringen måste ta ansvar för landsbygden och se till att vi har så säker el som möjligt, säger Mikael Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.