Den första oktober öppnas badhuset i Pajala upp på nytt efter reparationer av fastigheten. Foto: SVT

Badhuset i Pajala öppnar på nytt – kan haverera när som helst

Uppdaterad
Publicerad

Badhuset i Pajala har hållit stängt i sju månader på grund av fastighetsskador. Men den första oktober öppnas det upp på nytt trots att fastigheten är näsintill dödsdömd.

– Badhuset kan haverera vilken dag som helst, säger Magnus Pekkari, vd på Pajalabostäder AB.

Det var den 21 februari i år som badhuset i Pajala stängdes igen. Anledningen var att man upptäckte misstänkta rörelser i byggnadens konstruktion. I början misstänkte man att det handlade om den stora snömängden men den förklaringen har kommunen avfärdat.

– Det handlade inte om snömängden och det handlade inte om konstruktionerna i byggnaden, de såg hela och bra ut. Utan det är fukten som har tryckt ut genom väggarna, säger Magnus Pekkari, vd på Pajalabostäder AB.

Rivit bort trasigt tegel

Problemen uppstod alltså när fukten nådde den kalla luften och därmed skapade frostsprängningar. Detta ledde till att tegel och betong gick sönder, vilket gjorde att det såg ut som att väggen hållit på att resa.

– Nu har vi rivit bort det trasiga och ersatt det med nytt material. Vi har även skruvat upp plåtar och gjort andra lösningar för att det ska hålla bättre.

Politikerna vill se nytt badhus

Men trots reparationerna och en nyöppning så kvarstår det faktum att badhuset har runt 50 år på nacken.

– Badhuset är i väldigt dåligt skick. Det kan haverera vilken dag som helst, säger Magnus Pekkari, vd på Pajalabostäder AB.

Det Magnus Pekkari syftar på är till exempel att pumpen, filter eller andra betongdelar kan gå sönder. De styrande politikerna i Pajala har tidigare uppgett att de vill att ett nytt badhus ska byggas i centralorten.

I maj togs beslutet av kommunstyrelsens arbetsutskott att en arbetsgrupp ska bildas för att jobba fram ett förslag kring hur ett nytt badhus bland annat ska finansieras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer