Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du den blivande studenten Klara Pasmas vid Gymnasiebyn i Luleå. Hon känner sig snuvad på en tid som aldrig kommer igen. Foto: Erica Larsson/SVT

Pandemin krossade Luleåstudentens femårsplan

Publicerad

Estetstudenten Klara Pasma från Pajala hade en femårsplan som krossades snabbt när pandemin blev ett faktum. Men drömmen om jobb inom kulturbranchen finns kvar, trots att även många kända kulturarbetare står utan jobb.

– Planen var att åka på en långresa nu och sen plugga och därefter skaffa ett jobb men nu när femårsplanen skrotats får jag istället planera för en månad och ibland kan jag bara planera för dagen för man vet ju inte vad som händer med pandemin, säger Klara Pasma.

Efter att pandemin satte stopp för framtidsplanerna försöker Klara leva mer i nuet och just nu lägger hon allt fokus på den musikal som och hennes klasskompisar hoppas få spela upp vid estetprogrammet i Gymnasiebyn i Luleå, innan de kastar studentmössan nu till sommaren. Men hon känner sig snuvad på en tid som aldrig kommer igen.

– Det känns som att man slösar bort tid på nått sätt och det är ju inte samma att göra en lära-känna sig-själv-resa sen när man är 25 för då ska man ju liksom ha kommit en bra bit med plugg och jobb, säger hon.

I klippet hör du mer om hur det är att vara student mitt i en pandemi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pandemistudenterna

Mer i ämnet