Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Just nu väntar över 4 000 norrbottningar på att få operera sig. I klippet ovan hör du regionens Per Berglund berätta hur man tänker lösa krisen. Foto: Viktor Marklund/SVT/Arkiv/SVT

4 000 norrbottningar väntar på operation – så ska krisen lösas

Publicerad

Region Norrbotten söker nu operationshjälp av andra sjukhus i hela Sverige och ska också upphandla vårdtjänster i Finland, Norge och Danmark.

Men det är en lång kö – redan nu står  omkring 4 000 norrbottningar på väntelistan.

Som SVT berättade på torsdagen har tretton kirurgläkare protesterat mot att operationskapaciteten på Sunderby sjukhus dras ned under sommar perioden.

I ett normalläge ska tio till elva operationssalar ha öppet, men förra sommaren drogs kapaciteten ned till fem OP-salar och i sommar blir det värre än så.

”Handlar om liv eller död”

Bara tre till fyra operationssalar kommer att vara öppna och kirurgläkarna är starkt oroade och menar att det kan handla om liv eller död för patientgrupper som cancersjuka.

– Vi förstår att situationen är ansträngd och att många medarbetare är i behov av vila och återhämtning, men vi är bekymrade över patienternas situation och ingen annan för deras talan. Det är olyckligt att det här uppdagades så sent, vilket gör det svårare att lösa, säger överläkare Andreas Söderström.

Behöver ta hjälp av grannländer

Per Berglund, divisionschef för länssjukvården, menar att läkarnas oro är befogad. Men han tror ändå att regionen ska klara av de behov som finns under sommarperioden.

– Alla regioner känner till Norrbottens problem och via Sveriges kommuner och regioner, SKR, kommer vi att kunna annonsera om operationshjälp av andra sjukhus i Sverige, säger han.

Men det krävs större insatser än så för att pressa ned den långa operationskön.

– Nästan 4 000 operationer står och väntar på operation och det är så många att vi måste upphandla extern kapacitet i Sverige och i Skandinavien. Vi måste hitta sätt att förstärka våra egna resurser, säger Per Berglund. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet