En lång väntan på röntgen, efter en miss från sjukvården, har fått konsekvenser för patienten från östra Norrbotten. Han är orolig för sin framtida hälsa och har slutat arbeta i förtid. Foto: SVT Design

Patienten: ”Det är klart att man grubblar”

Uppdaterad
Publicerad

Patientens cancer hann sprida sig under den tio månader långa väntan på röntgen. Att sjukvården slarvade bort hans remiss har påverkat hans liv på flera sätt.

– Man mår ju inte bra av en sådan här händelse. Det känns fruktansvärt. Dessutom har det påverkat mig ekonomiskt, säger patienten, som vi kallar ”Bengt”, eftersom han vill vara anonym.

Det har snart gått tre år sedan han besökte en hälsocentral i östra Norrbotten för sina tarmbesvär. Sjukvårdens miss gjorde att han fick vänta nästan tio månader på röntgen istället för två till tre veckor.

Både hans själv och den aktuella hälsocentralen har gjort en anmälan av det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

”Det var tufft besked”

Det var i februari 2015 som Bengt sökte hjälp på hälsocentralen och läkaren sa att han kunde räkna med en läkarundersökning inom två till tre veckor. Men på grund av en rutinmiss på hälsocentralen tog det tio månader innan han fick tid på röntgen.

–  Plötsligt fick jag beskedet att jag hade cancer i tjocktarmen och behövde opereras omgående. Det var ett tufft besked eftersom jag gått och väntat så länge på undersökning. Även den som inte är läkare begriper hur viktigt det är att snabbt få behandling vid cancersjukdom, säger Bengt.

Tappar pengar

Efter röntgenbeskedet opererades Bengt omgående.

– Men eftersom jag fick vänta tio månader på operation så hade cancer hunnit sprida sig och jag har fått fortsätta med cellgiftsbehandling. Hade jag fått behandling direkt kanske jag inte hade varit i den här situationen...

Bengt berättar att han inte har orkat arbeta sedan han påbörjat sin cancerbehandling och att han därför har gått i pension i förtid.

– Jag har börjat ta ut min pension redan vid 63- årsålder istället för att jobba kvar till 65 år. Jag skulle aldrig ha gjort det om det inte var för cancern. Under resten av mitt liv kommer jag att få lida ekonomiskt av det som har inträffat.

”Lever dag för dag”

Att hälsocentralen i östra Norrbotten har ändrat sina rutiner för att patienter inte ska råka ut för det som Bengt gjorde kommenterar han så här:

– Det är inte till någon hjälp för mig, men kanske för andra. Jag lever dag för dag. Ofta funderar jag på om jag hade varit frisk i dag ifall jag fått behandling direkt när jag sökte hjälp. Jag försker att inte gräva ner mig, men visst grubblar man..., säger Bengt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.