Kollapsen i somras – över 20 timmars väntan på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Det är högt tryck på akuten på Sunderby sjukhus i sommar. Vissa patienter kan få vänta nästan ett dygn på att få en vårdplats.

– Läget är tufft, säger Mattias Morin, verksamhetschef för akutmottagningen på Sunderby sjukhus.

Vårdplatserna är få under sommaren på Sunderby sjukhus i Luleå. Enligt Mattias Morin, verksamhetschef för akutmottagningen, handlar det om sjuksköterskebrist. För patienternas del betyder det här långa väntetider för att få en vårdplats.

– De värsta dagarna har vi haft patienter liggandes 20-21 timmar på akutmottagningen i väntan på en vårdplats, säger Mattias Morin.

Vad innebär det här för patienterna?

– För patienternas del så vet vi att det inte är bra att ligga så länge på en akutmottagning. Det är en rörig miljö, vi har annorlunda britsar och har inte samma möjligheter att tillgodose patientens behov av mat och sådana saker.

Kan erbjuda blåbärssoppa

Mattias Morin berättar att sjukhuset har möjlighet att ge patienterna smörgåsar och nypon- och blåbärssoppa. Men det finns inga möjligheter till att servera varma måltider.

Så det får man ordna på egen hand?

– Så skulle man väl kunna säga. Har man möjlighet kan man gå till restaurangen här på sjukhuset.

Extraarbete och övertid för vårdpersonalen

Även när det gäller mediciner är tillgången begränsad.

– På akutmottagningen har vi ett begränsat förråd med mediciner, vi har inte tillgång till alla specialmediciner som patienterna har.

För personalens del innebär bristen på vårdplatser och de långa väntetiderna extraarbete och övertid.

– Vi är oerhört ödmjuka och tacksamma för att personalen ställer upp och jobbar extra. Men det innebär en arbetsmiljöfråga när de får jobba mycket på sommaren och det är slitsamt.

Förhoppningen: Slippa liknande situation nästa sommar

De senaste somrarna har sett ut ungefär som den här – med långa väntetider på akuten och övertid för personalen.

– Det jobbas med långsiktiga åtgärder för att kunna rekrytera och behålla den personal vi har, det finns trender som tyder på att det går åt rätt håll. Förhoppningen är att vi ska slippa den här situationen nästa sommar, men vi får nog inse att det är ett långsiktigt arbete som krävs, säger Mattias Morin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.