I bemanningsföretagets löner ingår tjänstepension, försäkringar och semesterersättning. Foto: TT/ArkivVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så bra rustad är sjukvården inför sommaren

Publicerad

Det saknas både sjuksköterskor och undersköterskor i Norrbotten i sommar. Hårdast drabbat av bemanningsbristen är glesbygden och Malmfälten. Men även specialistvårdavdelningar vid större orter.

SVT Nyheter har genomfört en rundringning till alla regioner i Sverige angående deras sommarbemanning på sjukhusen. I Norrbotten är det som tidigare år brist på både sjuksköterskor och undersköterskor.

Däremot kommer man inte att dra ned på förlossningsplatser utan bara disponera om resurserna. Region Norrbotten uppger att det har varit svårt vid rekryteringen av barnmorskor men att man löst bemanningen vid länets förlossningsavdelningar.

Här kan du själv se hur Region Norrbotten svarade på SVT:s frågor.

1. Hur ser bemanningen ut inför sommaren i er region? Hur många sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, undersköterskor och barnmorskor saknas?

Brist på sjuksköterskor och vid vissa avdelningar även brist på undersköterskor. Räknar med att kunna lösa bemanningen av den alltid utmanande rekryteringen av specialistsjuksköterskor. Alltid utmanande är även rekryteringen av barnmorskor, här har man dock löst bemanningen vid länets förlossningsavdelningar.

2. Vilka åtgärder har ni vidtagit inför sommaren vad gäller bemanningen i hälso- och sjukvården?

Annonserat via Arbetsförmedlingen, i sociala medier, via intern och extern hemsida samt universitetets hemsida. Sommarförmåner kan erbjudas vid flytt av semester, extra arbetspass, avbruten semester eller föräldraledighet. Används restriktivt, och endast när alla övriga insatser i form av samplanering, schemaöversyn och vikarieanskaffning har skett.

3. Vilken del av hälso- och sjukvården i er region/landsting är hårdast drabbat av bemanningsbrist i sommar?

Malmfälten och glesbygden samt en del av regionens specialistvårdavdelningar vid de större orterna.

4. Hur många förlossningsplatser finns i normalläget i er region? Hur ser det ut under sommarmånaderna?

BB/Förlossningsavdelningarna har 7 (Gällivare) respektive 13 (Sunderby sjukhus) slutenvårdsplatser under ”normaltid”. På Sunderby Sjukhus, där trycket generellt är lite högre, omdisponerar vi slutenvårdsplatser från gynsidan (från 7 till 5) till förmån för BB-sidan (från 13 till 15) under den mest intensiva delen av sommaren (slutet av juni till mitten av augusti). Vi drar alltså inte ner.

5. Finns det en risk att föderskor i er region/landsting kommer hänvisas till annan region/landsting under kommande sommarmånader?

Hänvisar i princip aldrig till någon annan region annat än på rent medicinska skäl (att det är vård som ska bedrivas på universitetssjukhus, och då är det närmaste Umeå).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer