Skogsstyrelsen pausar inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige. Arkivbild. Foto: SVT

Paus i inventering av nyckelbiotoper

Uppdaterad
Publicerad

Skogsstyrelsen pausar inventeringen av skogsområden med mycket höga naturvärden, så kallade nyckelbiotoper, i nordvästra Sverige. Pausen omfattar flera kommuner i Norrbotten.

Att skogen får klassificeringen nyckelbiotop av myndigheten ger inte någon formell skyddsstatus, men i praktiken har det blivit liktydigt med stopp för avverkning, något som inte var syftet från början, skriver Herman Sundqvist generaldirektör för Skogsstyrelsen, på DN Debatt.

Enligt skribenten har begreppet nyckelbiotop blivit ett av de mest laddade begreppen i svensk skogspolitik.

”I dag befattar sig så gott som inga aktörer på marknaden med virke från nyckelbiotoper, oavsett om virket kommer från en skogsägare som valt att certifiera sitt skogsbruk eller från någon annan”, skriver Sundqvist.

Ny metod ska tas fram

Metoden som används vid inventeringen är inte utvecklad utifrån skogarna i nordvästra Sverige, som skiljer sig markant från skogar i övriga delar av landet.

Skogsstyrelsen ska nu tillsammans med skogsbruk och ideell naturvård försöka hitta nya arbetssätt kring skogar med höga naturvärden.

”Ett av de största sveken mot natruvården”

Men naturskyddsföreningen är skarpt kritisk mot beslutet att pausa inventeringen.

– Det här är ett av de största sveken mot naturvården vi sett i Sverige på länge. Effekten blir att särskilt skyddsvärd och känslig skog, där det finns eller kan förväntas finnas rödlistade arter, riskerar att avverkas, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Fjällkommunerna påverkas

Pausen gäller tills vidare och fjällkommunerna i Norrbotten som påverkas av beslutet är Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Arjeplog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.