På torsdag morgon återupptas produktionen i kulsinterverket i Svappavaara efter dödsolyckan den 27:onde juli. Foto: SVT

Gångbroar vid LKAB i Svappavaara stängs av efter inspektion

Uppdaterad
Publicerad

Kulsinterverket och anrikningsverket i Svappavaara har nu inspekterats klart efter dödsolyckan. Vissa gångvägar kommer att stängas av på grund av rostangrepp.

Den 27 juli dog en 21-årig kvinna på LKAB i Svappavaara när hon skulle jobba med förebyggande underhåll av en av traverskranarna i LKAB:s kulsinterverk. Kvinnan gick längs en så kallad tillträdesväg när en del av gallergolvet gav vika och hon föll fem meter ned.

Sedan dess har verken stått stilla då personalen inte velat arbeta i de två verken innan de inspekterats grundligt. En certifierad firma ska ha kallats in och besiktat verken med hjälp av LKAB:s personal.

”Har problem med rost”

På tisdagseftermiddagen hölls ett möte där LKAB gick igenom det som kommit fram under inspektionerna.

– Vår bedömning är att det är möjligt att starta kulsinterverket på ett säkert sätt. Vi har hittat rostangrepp, vi har problem med rost där, men vi har vidtagit åtgärder, säger Jonas Stålnacke, huvudskyddsombud på LKAB i Svappavaara.

Enligt Jonas Stålnacke har man vetat om att det har funnits rost i verket, som man också har jobbat med, under ett flertal år. Bland annat har man beställt en besiktning av rullhuset förra året.

Åtgärderna som tagits efter inspektionen är att vissa gångvägar och trappor spärrats av, medan andra blivit godkända och räknas som säkra. Enligt Stålnacke har alla gångvägar blivit besiktade och inspekterade. De avspärrade gångvägarna och trapporna kommer att åtgärdas skyndsamt medan verket är igång.

Finns det risk att personalen fortfarande känner oro – trots inspektionen?

– Det är klart att vissa kommer känna oro. Det är svårt att komma ifrån och fullt förståeligt.

Produktionsstart på torsdag

I kväll blir det en så kallad ”brännastart” på kulsinterverket och på torsdag klockan 08.00 är det klart för produktion igen.

– Vi har en stor roterande ugn där kulorna torkar och den ska vara igång i 36 timmar innan man kan komma igång med produktionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.