Arbetsmiljöverkets sektionschef Nadja Lukin. Foto: SVT/SVT Grafik

Kvinna avled efter fall i gruva – gångbron kan ha varit obesiktigad

Publicerad

En ung kvinna föll fem meter och avled av sina skador. Nu utreds misstanken att gångbrokonstruktionen som gav vika i kulsinterverket i Svappavaara inte var besiktigad.
– Vi tittar på allt, säger arbetsmiljöverkets sektionschef Nadja Lukin.

Enligt flera oberoende uppgifter var den olycksdrabbade delen av tillträdesvägen till traverskranen inte besiktigad. Gångbron var dessutom i så dåligt skick att om den vore det, så skulle det ha riktats anmärkningar som i sådana fall redan hade åtgärdats, enligt en av SVT:s källor.

Det drabbade entreprenadföretagets Cranex vd Johan Gustafsson deltog under måndagens inspektion av olycksplatsen.

– Vi har gått igenom händelseförloppet på plats och utredningarna pågår. Om gångbrokonstruktionen var besiktigad eller inte är säkert en del av arbetsmiljöverkets utredning, absolut, säger han.

”Tittar på allt”

Men sektionschefen Nadja Lukin vill varken bekräfta eller dementera och det på grund av utredningssekretss.

– Generellt så tittar vi på alla bakomliggande orsaker till en olycka och då ställer vi olika typer av frågor, men jag kan inte uttala mig om den specifika olyckan. Det går inte att säga vad man i detalj tittar på, utan det är allt, säger Nadja Lukin.

SVT Nyheter Norrbotten har vid ett flertal tillfällen sökt Magnus Arnkvist, chef för LKAB:s division södra, där Svappavaara ingår, utan att lyckas nå honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.