LKAB:s Svappavaaraverk står stilla efter dödsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra fredagens tragiska dödsolycka på LKAB i Svappavaara vill inte personalen jobba i verken innan arbetsplatsen är besiktad och säkerställd.

Både anrikningsverket och kulsinterverket står stilla sedan förra fredagens dödsolycka då en ung kvinna omkom efter att ett galler på en gångväg gett vika under henne vilket gjorde att hon föll fem meter.

På lördag efter dödsfallet bestämde sig personalen att inte arbeta i verken innan säkerheten på deras arbetsplats var garanterad.

”En gång är för mycket”

Nu är det en certifierad firma som besiktar de båda verken med hjälp av LKAB:s egen personal. Kontrollanterna  använder fallselen när de utför jobbet.

– Just nu säkerställer vi anläggningen så att alla kan känna sig säkra att arbeta där, innan det tänker vi inte starta verken. Vi tänker inte på pengar utan nu handlar det om människor. Det säger avdelningschefen Anders Björnström på LKAB.

– En gång är för mycket att sånt här ska hända, men man får hoppas att olyckan för något positivt med sig så att säkerhetstänket blir bättre både bland personalen och arbetsledningen, säger Pentti Rahkonen, ordförande för avdelning 35 på IF Metall i Svappavaara.

Oklart när verken körs igång igen

Pentti Rahkonen berättar att LKAB ska nu starta ett säkerhetsprojekt i Svappavaara. Tanken är att se över konstruktionerna på alla gångbryggor för att successivt förbättra och bygga om.

I dagsläget kan inte LKAB säga när Svappavaaraverken är åter igång.

LÄS MER: VD:n efter dödsolyckan: ”Gångvägen blev en dödsfälla”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan i Svappavaa

Mer i ämnet