Rostig gallerdurk bakom olyckan Foto: Grafik SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gallerluckan var rostig och obesiktigad

Uppdaterad
Publicerad

En rostig gallerlucka som inte inspekterats, det är förklaringen till sommarens dödsolycka vid LKAB:s kulsinterverk i Svappavara. Nu kräver gruvfacken ett mer systematiskt säkerhetsarbete.

Det var i juli som en 21-årig entreprenadanställd kvinna ramlade genom en gångsbros gallerlucka när hon var på väg att fortsätta underhållsarbetet av en traverskran.

”Ingen riktig systematik”

Kvinnan föll fem meter och avled av sina skador och arbetsmiljöverket, polisen och LKAB har startat utredningar om vad som hänt.

– Gallerdurken var rostig, det vet vi nu, och allt tyder på att just den här delen av gångbron inte heller var besiktigad, säger Pentti Rahkonen, ordförande i Gruv 135 i Svappavaara.

IF Metalls gruvklubbar i Malmfälten hade i dag möte om rostproblematiken och om vad som bör göras för att öka säkerheten.

– Vi är rörande överens om att det inte har fungerat bra som det har varit. Det måste bli mer systematik i det hela.

– Vi har redan ett systematiskt arbetsmiljöarbete, men det känns som om ledningen inte haft någon systematisk kontroll av anläggningarna, utan det har handlat om  maskinerna.

”Alla ska vara med”

Pentti Rahkonen menar att det är en helhetsbild som måste fungera om arbetsmiljön och säkerheten ska bli bättre.

– Det krävs att vi samarbetar och att alla är med. De som jobbar på golvet måste också vara med och rapportera om de ser något som inte är bra. Vi måste se till att det som hände i sommar inte kan hända igen, säger han. 

SVT Nyheter Norrbotten har sökt Magnus Arnkvist, LKAB-dirtektör och chef för södra disivionen, för en kommentar, utan att lyckas nå honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolyckan i Svappavaa

Mer i ämnet