• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Josefine Ejemalm är kommunikatör på LKAB. Foto: LKAB/SVT Arkiv

Prognos: Arbetet i gruvan kan återupptas på måndag

Publicerad

Efter den svåra olyckan i Svappavaaragruvan förra fredagen där en ung kvinna föll genom en gallerdurk mot sin död, har produktionen i gruvan legat nere. Men nu kommer en första prognos om när arbetet kan dra igång igen.

Enligt LKAB:s kommunikatör Josefine Ejemalm kan det ske redan på måndag förmiddag, om verksamheten är redo. Detta var P4 Norrbotten först att rapportera om.

– Det är viktigt att säga att det inte finns någon tidspress eller något måste att den ska starta upp då. Prio 1 är att göra anläggningen 100% säker först, säger hon till SVT.

Rengörs för inspektion

Gallerdurkarna och andra gångvägar ska nu rengöras och inspekteras grundligt innan de tas i bruk igen, och Ejemalm betonar att det är för tidigt att sia om orsaken till olyckan.

– Det pågår tre utredningar just nu ledda av Polisen, Arbetsmiljöverket och LKAB själva. Vi vänder på varje sten helt enkelt för att se hur det har kunnat ske. Det här skulle aldrig ha kunnat hända och det ska aldrig inträffa igen, säger Ejemalm.

– Vi startar upp igen när vi är klara med inspektionsarbetet, innan dess kan vi aldrig säga säkert när utan bara ge prognoser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.