Drogpåverkad pilot kan förlora licensen – men få döms

Uppdaterad
Publicerad

Om piloten som greps narkotikapåverkad i Gällivare döms för flygfylleri kan han förlora sitt flygcertifikat.

Det händer i genomsnitt en gång per år att en pilot i Sverige döms för flygfylleri, detta efter att en pilot ertappats med att ha alkohol i blodet strax före eller efter en flygning.

– Vad gäller narkotikapåverkade piloter har vi ännu inga domar i Sverige vad jag känner till, säger Staffan Söderberg, sektionschef för sektionen flygbolag på Transportstyrelsen.

pilot misstänkt för brott

Kan dömas till fängelse

Vid nivåer mellan 0,2 och en promille alkohol i blodet på återkallas flygcertifikatet tillfälligt. Vid mängder över en promille dras certifikatet in för gott. Dessutom kan piloten i båda fallen dömas till fängelse.

– När det gäller narkotika är det svårare att säga på rak arm vilka mängder det handlar om eftersom det finns så många olika typer av narkotika. Men det anses vara lika allvarligt som alkohol, beroende på hur den aktuella drogen påverkar flygförmågan, säger Söderberg.

Den man som greps i ett hotellrum Gällivare med narkotika i blodet skulle ha flugit Nextjets tidiga morgonflight samma morgon som han greps.

Fakta om flygfylleri:

  • 0,2 – 1 promille: Flygfylleri. Upp till sex månaders fängelse. Flycertifikatet återkallas i mellan sex månader och ett år och kan återfås efter rehabilitering.
  • > 1 promille: Grovt flygfylleri. Upp till två års fängelse. Flygcertifikatet återkallas permanent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

pilot misstänkt för brott

Mer i ämnet