Piteå satsar på skola och bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Norrmalmsskolan i Piteå kommer att rivas och på tomten skall flera hundra nya bostäder byggas. Nya skolbyggnader skall också uppföras i anslutning till Christina skolan.

Kommunen presenterade idag ett femårigt samhällsbyggnadsprojekt. Syftet med projektet är en satsning på nya bostäder och en bättre skola. Piteå lider idag av bostadsbrist i centrala stan.

– Satsningen utgår från att Piteå ska fortsätta växa och att det finns dels ett stort tryck på bostäder i centrala Piteå men också ett stort behov av fler platser i förskola och skola. Vi ser att Norrmalmskolan har stora kostsamma renoveringsbehov och då mycket byggbar markyta finns i anslutning till Christinaskolan föreslår vi därför att Norrmalmskolan rivs och skolans verksamheter flyttas till nya lokaler i Christinaskolan. Den mark som då frigörs, tillsammans med markyta framför Rönnskolan, ger i sin tur plats för bostadsbyggande, berättar Peter Roslund, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Särskolans verksamhet som idag bedrivs i Rönnskolans byggnad flyttar även den till Christinaskolan och på så sätt integreras lågstadium, mellanstadium, högstadium och särskola i samma skolmiljö. Rönnskolans byggnad behålls och i den kommer det att istället bli förskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.