Piteå-Tidningen skär ned: ”Det här är jättetråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Piteå-Tidningen drabbas av ett riktigt stålbad efter att Norr Media tagit över. 8,5 av 22,5 tjänster försvinner efter årsskiftet och det motsvarar nästan 40 procent av de anställda.

Det var i höstas som beskedet kom. Norrköpings Tidningar köper via Norrbottens Media upp Piteå-Tidningen och Norra Västerbotten. Och på grund av att Norran finns i ett annat län så fick koncernen det nya namnet Norr Media.

”Jättetråkigt besked”

Men redan från första början stod det klart att det skulle bli en samordning av tidningsresurserna och nedskärningarna. Speciellt som PT gått med miljonförlust flera år i rad. Och nu är förhandlingarna med Norr Media klara.

– Vi ska banta med 8,5 tjänster och det är väldigt hårt. Det blev större besparingar än vad vi hade förväntat oss. Det är jättetråkigt, Det är människor som jobbat här länge som kommer att få sluta, så är det ju,  säger Gunnel Ekman, ordförande för journalistförbundets lokala fackklubb.

40 procent drabbas

Alla redaktörer, utom ledarredaktören, försvinner, och tidningen kommer att styras hårdare från Norr Medias centralort Luleå.

– Det är tänkt att vi ska göra en så kallad verksamhetsövergång den 1 mars, men Norr media äger oss redan som ett dotterbolag, säger Gunnel Ekman.

Och totalt försvinner alltså 8,5 av 22,5 tjänster och nästan 40 procent av de anställda drabbas av nedskärningarna. Kvar blir nio reportrar vid centralredaktionen i Piteå, två tjänster på sporten och tre tjänster på lokalredaktionerna.

– Jag hoppas att det inte ska påverka journalistiken så väldigt mycket, men det kommer att bli betydligt jobbigare för de som ska göra tidningen i fortsättningen, säger Gunnel Ekman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.