Vid en granskning visade det sig att damlandslaget fick 24 procent av vad herrarna fick i ersättning. Foto: SVT Arkiv.

Piteå IF:s ordförande ställer krav på fotbollförbundet – lika lön för herr- och damlandslaget

Publicerad

Flera representanter för svensk fotboll, och tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus, kräver nu lika löner för Svenska Fotbollförbundets landslag. Rikard Fahlman, Piteå IF DFF:s ordförande, är en av dem som skrivit på löneuppropet.

I år går avtalen för de svenska herr- och damlandslagen ut. Avtalet har gällt perioden 2018-2020 och skillnaderna har varit stora.

Diskrimineringsombudsmannen gjorde en granskning som presenterades den 28 augusti och den visade att damlandslaget fick 24 procent av vad herrarna fick i ersättning.

– Det måste vara ett slags svenskt rekord i löneskillnader när det kommer till kvinnor och män, säger Rikard Fahlman, till SVT Nyheter Norrbotten.

”Måste synliggöra villkoren”

Tillsammans med sex andra representanter för svensk fotboll och tidigare JämO, Lena Svenaeus, skriver Fahlman under ett debattinlägg på ETC.

– Det måste hända något nu och vi måste synliggöra villkoren.

Rikard Fahlman, Piteå IF DFF:s ordförande, betonar att det inte är en klubbfråga.

– Damerna upplåter lika mycket av sin tid och tävlar och respresenterar Sverige och förbundet lika mycket som herrarna.

Vill att frågan prioriteras högt

I debattartikeln påpekar man också att svenska handbollförbundet, basketförbundet och innebandyförbundet betalar ut jämställda löner till sina landslagsspelarna.

”Det är hög tid att SvFF på riktigt visar att man sätter jämställdhetsfrågan högt upp på sin agenda. Nu har Svenska Fotbollförbundet chansen”, står det i debattinlägget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.