Piteborna överger Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna backar stort i Piteå och vi har frågat väljarna hur de ser på att det förut så starka partiet tappar så många röster.

– Det är lite spännande att Socialdemokraterna inte har fått lika mycket som de brukar. Det kan bli något annorlunda och jag ser fram emot att se vad det blir, säger Linnea Selin.

River Johansson säger så här om valutgången:

Val 2018 – #dinröst

– Ganska bra. Vi behöver något nytt. Vi behöver de som faktiskt lyssnar på oss, för det har de inte gjort, än så länge, säger River Johansson.

”Det har varit lite gnäll”

Väljaren Tage Skog säger sig förstå varför Socialdemokratenra tappar:

– Det har varit lite gnäll i byarna runtomkring på landsbygden för att man inte lyssnat riktig bra på landsbygden – och det är befogat. Man är missnöjd för att man har dragit in skolor...och det känns på något vis som om man inte fullt ut bryr sig om landsbygden.

Stor förändring

Valresultatet visar att Socialdemokraterna i Piteå får nöja sig med 37,6 procent av rösterna, ett tapp på sju procentenheter. Det är ett av de sämsta val som Socialdemokraterna har gjort i den tidigare så partitrogna kommunen.

– Det var först vid valet 2014 som Socialdemokraterna tappade sin majoritet i Piteå, säger statsvetaren Håkan Myrlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet