Piteås kommunalråd Anders Lundkvist (S), Helena Stenberg (S). Foto: SVT

Misslyckad landsbygdspolitik bakom S kräftgång i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Skolnedläggningar i byarna skaver fortfarande i Piteå. Misslyckad landsbygdspolitik är anledningen till Socialdemokraternas kräftgång i de senaste kommunalvalen tror både de själva och kritikerna.

Piteås två kommunalråd tror båda två att det är därför som Socialdemokraterna fått färre röster.

– Vi har inte lyckats föra fram vår landsbygdspolitik, säger kommunalrådet Helena Stenberg (S) i Piteå.

– Redan under förra valet trodde vi att vår tillbakagång berodde på landsbygdspolitiken och vi tror att vår analys pekar på samma sak den här gången, säger kollegan Anders Lundkvist (S), Piteås andra kommunalråd.

S-råden osynliga

Enligt statsvetaren Håkan Myrlund har de två socialdemokratiska kommunalråden varit osynliga och hamnat i skuggan bakom Vänsterpartiets starka politiker, Brith Fäldt.

– Jag vet att det är väldigt många som säger att ”du är ju överallt” och det stämmer. Jag har haft en väldigt stark position. Egentligen har jag haft en starkare position än vad kommunalråden har haft eftersom jag har delat på ansvaret för kommunalrådsberedningen och även har haft ansvaret för samhällsbyggnadsnämnden och det har varit en ypperlig kombination, berättar Vänsterpartiets starka kvinna Brith Fäldt i Piteå.

Valet av kommunalråd ovisst

Med de hittills räknade röstsiffrorna leder de rödgröna i Piteå med bara ett mandat så ännu är det ovisst vilka som ska bli kommunens nya kommunalråd.

– Nu väntar vi på onsdagsräkningen, så ännu är det för tidigt att säga någonting om framtiden säger de båda socialdemokratiska kommunalråden.

Brith Fäldt (V) i Piteå. Foto: SVT

Kommer Vänsterpartiet att kräva att få ett eget kommunalråd i Piteå?

– Det vet jag inte. Vi kommer att ha ett första medlemsmöte ikväll då vi kommer att utse en förhandlingsdelegation utifall förfrågningar kommer från olika håll att samverka lokalt så jag avvaktar, säger Brith Fäldt.

Vill du bli ett kommunalråd?

– Svårt att säga, vi får säga vad medlemmarna säger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.