”Piteandan” kan ha en baksida, enligt en undersökning. Piteborna tror att svågerpolitiken är utbredd i kommunen. Foto: TT

Piteborna tror att svågerpolitiken är utbredd

Uppdaterad
Publicerad

Piteborna tror att svågerpolitiken är utbredd i kommunen. Det visar en undersökning.

– En baksida av piteandan är just risken för nepotism, säger kommunalrådet Anders Lundkvist (S).

Det är en i enkät, genomförd av Statistiska centralbyrån (SCB), som invånarna svarar att de tror att nepotism är vanligare i Piteå än vad det är i andra kommuner.

Nepotism, som i folkmun brukar kalas svågerpolitik, innebär att man favoriserar och gynnar släktingar och vänner i affärslivet och i politiken.

”Det måste vi motverka”

I undersökningen som skickats till 1 000 invånare i Piteå så tror majoriteten av de tillfrågade att det förekommer nepotism bland Piteå kommuns chefer och högre tjänstemän.

Kommunalrådet Anders Lundkvist kommenterar den mer negativa bilden av piteandan så här:

– Det måste vi motverka genom ökad transparens. På så sätt kan vi utveckla piteandan och det hjälper oss när vi tillsammans ska utveckla och bygga framtidens Piteå.

I enkäten i övrigt så kommer också en positiv bild av Piteå fram. Piteborna känner sig trygga, litar på varandra, och trivs där de bor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.