Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chauffören filmade och kommenterade hur han stressade renarna på vägen. Foto: Privat

Plågade renar med lastbil i Arjeplog – chauffören döms för djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

Den lastbilschaufför som filmade när han jagade renar i Arjeplogs kommun döms i tingsrätten. Mannen döms för djurplågeri med påföljden villkorlig dom.

Mannen fälls i tingsrätten och ska också betala skadestånd på sammanlagt 4 820 kronor till Semisjaur-Njarg Sameby. Detta bland annat för eftersök av ren samt identifiering av plats.

”Påföljden kan inte stanna vid böter”

I domen står det bland annat:

”Tingsrätten anser att gärningen som XX nu döms för har ett sådant straffvärde att påföljden inte kan stanna vid böter. I denna bedömning har tingsrätten beaktat att det rör sig om en uppsåtlig gärning. Straffvärdet bedöms inte överstiga fängelse en månad.”

Domen kan överklagas till Hovrätten för Övre Norrland senast den 29 juni 2022.

”Oacceptabelt att utsätta renen för lidande”

Matti Blind Berg, förbundsordförande iSvenska Samernas Rikksförbund (SSR), är nöjd med domen.

– Att domstolen bedömt detta som djurplågeri är viktigt. Det är en markering och en signal från samhällets sida att det är oacceptabelt att utsätta renen för lidande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.