Planerade operationer ska vara ingång från och med måndag vid Gällivare sjukhus. Foto: TT

Planerade operationer i Gällivare igång från måndag

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett intensivt arbete går det åter att använda autoklaverna på Gällivare sjukhus. ”Vi har kopplat om vattenledningarna, bytt filtrering och utrustningen har gåtts igenom”, säger Elisabeth Lindberg, verksamhetschef.

I snart två veckor har steriliseringsapparaterna stått stilla. Det var efter upptäckten att det var beläggningar på operationinstrumenten som beslutet togs att stoppa alla planerade operationer.

100 patienter väntar

De akuta operationerna har gått att genomföra tack vare leveranser av instrument från Sunderby sjukhus.

Runt 100 patienter har fått beskedet att de inte kan opereras.

– Vi har haft tekniker och leverantör här. Vi har vidtagit åtgärder vad det gäller autoklaverna, inkommande vatten och gjort alla tester, säger Elisabeth Lindberg, verksamhetschef för anestesi, operation och intensivvård.

Oklar orsak

Vad som egentligen förorsakade att vattnet som gick in i autoklaverna inte var riktigt rent går inte att säga.

– Nej vi vet inte det. Men det är vattnet som har förorsakat det. Kommunen säger ju att vattnet är rent och de har tagit prover. Men vi har kopplat om rören här på sjukhusområdet. Det kan vara rörnätet här runt sjukhuset som är trasigt, det vet man inte.

Prioritering av patienter

På måndag ska verksamheten med planerade operationer fungera som vanligt.

– Nu ska vi ha möte för att lösa hur vi ska göra med dem som fått sina operationer uppskjutna. Men vi kommer att göra en prioritering bland patienterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.