Polismannen hade bland annat köpt 156 burkar öl och flera liter sprit. Beslaget på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT

Polis i Norrbotten döms för tullbrott – smugglade över hundra liter alkohol

Uppdaterad
Publicerad

En polisman i Norrbotten köpte 117 liter alkohol på en Ålandsfärja utan att deklarera. Nu bötfälls han för tullbrott på 64 500 kronor.

Det var dagen innan nyårsafton förra året som två personer, varav en av dem var polis, köpte 30 liter sprit, 36 liter vin, 56 liter öl och 160 cigaretter på en Ålandsfärja.

När de sedan körde av fartyget i Norrtälje deklarerade de dock aldrig den gedigna alkoholmängden.

Syftet med handlingen: Större fest

Polismannen erkände genast brottet och uppgav att syftet bakom det stora inköpet var att ha en större fest med två anhöriga. Han uppger i förhör att han vet om reglerna i stora drag, men medger att han vet om att de handlade lite för mycket.

Nu krävs polisen på totalt 64 500 kronor för tullbrott, enligt ett strafföreläggande som åklagare utfärdat.

Inköpet var dock så pass stort att om en person hade färdats i bilen så hade det mest troligt inneburit fängelse för den personen, enligt tullens tabeller.

Vid mindre allvarliga brott kan åklagare besluta om ett så kallat strafföreläggande i stället för att väcka åtal. Detta betyder alltså att det inte blir någon rättegång.

En förutsättning för detta är att den misstänkte erkänner brottet – antingen omedelbart eller inom en viss tidsperiod.

Exempel på sådana brott: stöld, snatteri, trafikförseelser.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer