Polisen: ”Gängkriminalitet bakom händelserna”

Publicerad

Ett nytt kriminellt gäng misstänks ha del i flera fall av narkotikahandel, våldsbrott och bränder på Porsön utanför Luleå.

– De kallar sig OLS, One life soldiers, och samma grupp finns på flera andra håll i landet också. I Luleå verkar det än så länge röra sig om färre än tio personer i åldrarna 14-19 år, säger Patrik Hellberg, polisinspektör i Luleå.

– Det är tydligt att man vill anamma någon form av kriminell identitet i syfte att framhäva sig själv som grupp.

Skadegörelse på Porsön och Björkskatan

Tydligt samband

Gårdagens tillslag i Luleå var riktat mot en av huvudmännen i det gäng som enligt Polisen börjat slå rot på Porsön. Mannen som är född 1997 sitter anhållen misstänkt för narkotikabrott och Polisen ser ett tydligt samband mellan gänget och en rad våldshändelser, skadegörelser och narkotikahandel i området på senare tid.

– Ja, det skulle jag säga att vi gör. På olika sätt ser vi att de är involverade, om inte annat så blir det uppenbart när vi pratar med dem. Vi är noga med att ha kontakt med gruppen. De känner till händelserna väldigt väl på ett sätt som gör att vi förstår att de har djupare insikt i det hela, säger Patrik Hellberg.

”Handlar om ett utanförskap”

Sedan i höstas har Luleåpolisen jobbat med en riktad insats mot bostadsområdet Porsön med anledning av de händelser som utspelats där. Ett arbete som nu har lett fram till tillslaget mot några personer ur gänget.

– I grunden tror jag att det handlar om ett utanförskap. Vi måste jobba för att inkludera de här personerna i samhället. De kanske känner att de inte riktigt funkar i skolan eller så har de andra bekymmer eller problem hemma. Vi måste som samhälle ta ansvar för att hjälpa dem, säger Patrik Hellberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skadegörelse på Porsön och Björkskatan

Mer i ämnet