Polisen i Norrbotten söker nya hem till 54 vanvårdade hundar. Det här är en av hundarna som behöver en ny ägare. Foto: SVT

Nya hem behövs omgående – annars avlivas hundarna

Publicerad

Polisen i Norrbotten söker nya hem till 54 hundar – de som inte får plats kommer att avlivas. Det handlar om både valpar och fullvuxna hundar som avlats till draghundar.

Länsstyrelsen omhändertog hundarna, som är av raserna alaskan husky och scandinavian hound, från sin tidigare ägare på grund av svåra missförhållanden. Nu är det beslutat att de ska säljas, överlåtas eller avlivas, berättar polisen.

Hundarna vanvårdades

Tidigare ägaren hävdar att hundarna inte vanvårdats och vill köpa tillbaka dem, men det säger länsstyrelsen nej till.

– Det har varit både många och svåra brister som inte heller åtgärdats trots påpekanden, säger enhetschef Anna Modig på länsstyrelsen.

För att undvika att hundarna köps tillbaka via bulvaner har länsstyrelsen också bestämt att hundarna inte får säljas i stora grupper.

Fler hundar kan behöva nya hem

Binagårdens hund- och kattpensionat i Luleå sköter försäljningen av hundarna, som inte bara finns där utan också i Lycksele, Överkalix och Svanstein. Intresset är stort.

– Jag har pratat i telefon hela dagen idag, säger Andreas Laine som är delägare till Binagården.

Samtidigt pågår ett liknande fall med 80 lapphundar, som omhändertagits från en kennel i grannlänet Västerbotten. Där är dock inget beslut om försäljning taget. Kennelägaren har överklagat omhändertagandet ända till Högsta domstolen, som väntas lämna besked om prövningstillstånd inom kort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.