Foto: SVT/TT

Polisen i länet varnar för ”karttricket”

Uppdaterad
Publicerad

Nu varnar polisen i Norrbotten för det så kallade karttricket där en person håller upp en karta medan en annan person snor åt sig offrets plånbok.

Just nu figurerar någonting som kallas för karttricket i länet. Polisen uppmanar alla att vara vaksamma när kortet används och inte låta någon se koden. Karttricket går ut på att en person först spanar in koden till kortet genom att ställa sig nära offret. Detta kan till exempel ske när någon tar ut pengar eller betalar med kort i en affär.

Håller i en papperskarta

När offret har gått en bit dyker en ny person upp. Den personen spelar då vilsen, håller i en karta och ber offret om hjälp, samtidigt som den personen som spanat in bankomatkoden dyker upp och tar plånboken, eller kortet, medan den utsatta är distraherad av personen med kartan.

Be närgångna backa

Därefter går tjuvarna till närmaste bankomat och plockar ut pengarna när de har både kod och plånbok.

Polisen i Norrbotten tipsar alla om att be människor som står nära att backa medan man slår in koden. Enligt polisen är karttricket ett vanligt förekommande trick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.