• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se polisen Thorbjörn Ebermark visa den mobila fyllecellen som används under Piteå Dansar och Ler. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Polisens nya mobila fyllecell i Piteå – kan sova ruset av sig på festivalområdet

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges första mobila arrest finns nu på plats i Piteå  och den ska fungera som en mobil fyllecell under pågående festival  – Piteå Dansar och Ler.

– En enkel arrest för berusade personer och till hjälp för oss, säger Thorbjörn Ebermark, gruppchef vid polisen.

De polisarrester som finns i polishuset brukar bli fulla under festivalen och det är därför man nu har tagit upp vagnen för att slippa köra berusade personer till Luleå. Men den är bara i Piteå under några dagar innan den ska iväg söderut till nästa festival.

Plats för fyra personer

– I den här mobila arresten ryms fyra personer och den är inte till för anhållna personer utan bara de som blir omhändertagen enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer, säger Thorbjörn Ebermark.

Han fortsätter:

– Vi vet om att Piteå Dansar och Ler är en välbesökt festival där det brukar blir många berusade personer, och våran egen arrestkapacitet räcker oftast inte till, så det är därför vi har valt att nyttja den mobila arresten.

Hoppas på en fortsättning

Thorbjörn Ebermark berättar att den mobila fyllecellen kommer att utvärderas.

– Vi hoppas att den blir ett fortsatt tillskott i den utrustning som vi kan begära nationellt när vi behöver den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.