Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag ber dem att dra åt helvete” – i klippet hör du flera Luleåbor tycka till om godiskladdandet som rubriceras som ringa skadegörelse och kan rendera i böter. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Snaskig polisinsats i Boden – ertappades med fingrarna i lösgodiset

Uppdaterad
Publicerad

I veckan krävdes det en polisinsats i Boden sedan en man ertappats med händerna i lösviktsgodiset. Nu riskerar han att fällas för ringa skadegörelse.

Det är vanligt att polispatruller får rycka ut till butiker för att hantera ärenden om ringa stöld, det som i folkmun kallas snatteri. Desto mer sällan behöver de hantera klåfingriga godismarodörer – men det händer.

I veckan ertappades en man i 35-årsåldern i Boden sedan han stoppat ned händerna i lösgodiset.

– Den här typen av ärenden sker ofta och kräver en hel del av våra resurser. Det kvarvarande godiset gick inte att sälja och en anmälan om ringa skadegörelse upprättades, säger Elisabeth Glaas, presstalesperson vid polisen.

”Det är ett stort omak”

Elisabeth Glaas säger att den här typen av brott är ett stort omak för butiksägarna.

– Samhället accepterar inte att vi gör så och när det är yngre människor kan det vara en bra preventiv åtgärd att polisen kommer till platsen.

Så tycker folk om kladdandet

Vi gick ner på stan i Luleå för att kolla om medborgarna känner till brottet – och om de själva brukar se förseelsen i butikerna.

– Det händer nästan varje gång jag är i affären. Jag ber dem att dra åt helvete, säger Robert Björkefors när han ser personer stoppa nävarna i godislådorna.

I klippet hör du fler röster om godiskladdandet.

Ringa skadegörelse

Påföljden för ringa skadegörelse är vanligtvis böter och dagsböter, men kan ge upp till sex månaders fängelse. Straffet baseras på egendomens värde och nedan ser du normalstraff för ringa skadegörelse.

Värde på det skadade/påföljd:

  • Högst 75 kronor – 800 kronor i böter
  • därutöver till och med 300 kronor – 30 dagsböter
  • därutöver till och med 500 kronor – 40 dagsböter
  • därutöver till och med 650 kronor – 60 dagsböter
  • därutöver till och med 800 kronor – 80 dagsböter
  • därutöver till och med 950 kronor – 100 dagsböter
  • därutöver till och med 1 100 kronor – 110 dagsböter
  • därutöver till och med 1 250 kronor – 120 dagsböter

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.