– Det är viktigt att vi får göra klart den här frågan, säger Lenita Ericson (S) kommunalråd i Luleå. Kommunstyrelsens arbetsutskott i Luleå sa i dag ja till att förslaget på en folkomröstning om framtidens skola i kommunen tas upp av kommunfullmäktige. Det efter att moderaterna valt att avstå från att svara. Foto: SVT

Nej till S-förslaget om folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Luleå sa under måndagen ja till att förslaget på en folkomröstning om framtidens skola i kommunen tas upp av kommunfullmäktige. Men i kommunstyrelsen blev det tvärstopp för förslaget.

Det är Socialdemokraterna som vill att kommunfullmäktige tar ställning till om en folkomröstning om framtidens skola genomförs, vilket de också yrkade bifall till på kommunstyrelsens arbetsutskott under måndagen.

– Det under förutsättning att man får ihop de röstberättigade röster som behövs för ett folkinitiativ, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S).

Skolbesparingar i Luleå

De yrkar på avslag

Men när ärendet togs upp i kommunstyrelsen samma eftermiddag tog det tvärstopp. Bland annat röstade Liberalerna och Centerpartiet ner förslaget. Men inte därför att de är emot en folkomröstning utan därför att de är kritiska till hur Socialdemokraterna vill driva frågan.

De menar att Socialdemokraterna vill föregå folkinitiativet och själva styra och driva frågan om en folkomröstning.

”Stressar igenom beslut”

– Vi ställer oss positiva till en folkomröstning men idag väljer vi att yrka avslag då Socialdemokraterna gör som vanligt och vill stressar igenom ett beslut, säger Tomas Söderström (L) gruppledare..

– Som vi tolkar det ska man ta både frågan och folkomröstningen samtidigt i fullmäktige så det är bland annat utformningen av ärendet som är felaktigt så därav avslaget, men vi vill självklart ha en folkomröstning om folkinitiativet så vill, säger Carola Lindén (C) gruppledare.

”Olyckligt”

– Det är ju olyckligt om det tar tid för både lärare och barn och för att vi ska kunna ha en hållbar ekonomi så det är därför viktigt att vi får göra klart den här frågan, säger Lenita Ericson (S) kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet