Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det kostar 450 kronor att vägra ta Astra Zeneca eller något annat vaccin mot covid-19 i Region Norrbotten. Vaccinsamordnaren Pia Näsvall förklarar varför regionen tar ut en avgift. Foto: Arkiv/SVT, Anders Hjertström/SVT

Vägrar du vaccinsort debiteras du i Norrbotten – högsta avgiften i landet

Uppdaterad
Publicerad

Tackar man nej till det vaccin man tilldelats så debiterar Region Norrbotten en avgift på 450 kronor för uteblivet besök. Anledningen är att många varit oroliga för biverkningar och därför tackat nej till Astra Zenecas vaccin.

– Detta kan bara ändras genom ett beslut av regionens politiker, säger vaccinsamordnaren Pia Näsvall.

En genomgång av Norr Media visar att de allra flesta av landets 21 regioner inte tar ut någon avgift alls om man vägrar ta det vaccin man tilldelas vid vaccinationstillfället.

Tre regioner tar 200 kronor för uteblivet vårdbesök men Norrbotten är det enda länet som tar en avgift på 450 kronor.

Politiska beslut bakom

– Det är politiska beslut som ligger till grund för avgifterna när vi besöker vården, säger Pia Näsvall, vaccinsamordnare för Region Norrbotten.

Hon fortsätter:

– Utifrån det som gäller hade vi inte kunnat göra på annat sätt. Då hade man varit tvungen att fatta nya beslut.

Extremt liten risk för biverkningar

Runt om i landet kommer rapporter om att människor säger nej till Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Orsaken är att man inte litar på vaccinet eftersom ett fåtal patienter drabbats av svåra biverkningar.

Pia Näsvall säger att hon kan förstå att människor funderar, men säger samtidigt att risken för allvarliga biverkningar är väldigt liten.

– De allvarliga biverkningarna har drabbat yngre personer och de är extremt få om man jämför med alla miljontals doser som givits.

Ökad vaccintillgång– välja vaccin

Med ökad vaccintillgång kan det bli så att man kan välja vaccin, berättar Pia Näsvall. I alla fall hoppas regionen att redan vid bokningstillfället kunna berätta för patienterna från vilket bolag vaccinet kommer från.

– Hade vi haft obegränsade mängder vaccin av alla de sorter hade det här inte varit en fråga, utan man hade kunnat välja. Men det har inte varit så. Nu hoppas vi att vi har en bättre framtid med mer vaccin.

Förslaget: Ta bort avgiften

Vid Regionstyrelsens möte kommande vecka läggs ett förslag om att ta bort avgiften för uteblivet besök för de som väljer att inte ta det vaccin som erbjuds, skriver regionen i ett pressmeddelande under lördagen.

Hör mer om varför Region Norrbotten tar ut en avgift på 450 kronor för den som vägrar Astra Zeneca-vaccinet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet