628 norrbottningar har vägrat att ta Astra Zenecas vaccin men då tvingats betala 450 kronor i avgift. Nu slopar Region Norrbotten det kravet. Foto: Arkiv/SVT

Region Norrbotten backar – ingen straffas med avgift om de vägrar vaccinsort

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten backar när det gäller kravet att de som vägrar ta ett visst vaccin ska betala 450 kronor för ”ett uteblivet läkarbesök”. Men drygt 600 norrbottningar har redan tvingats betala avgiften.

– Det är ingen lätt apparat. Men vi ska se över det, svarar Kenneth Backgård på frågan om de får pengarna tillbaka.

Regionstyrelsen kommer på torsdag att införa ett fritt vaccinval när det gäller den andra sprutan och dessutom ska avgiften på 450 kronor för de som vid sitt besök på en vaccinationsmottagning sagt nej till ett visst vaccin tas bort.

”Varför ska man bötfälla?”

Luleåbon Arnold Gard är menar att regionstyrelsen är inne på rätt linje.

Coronaviruset i Norrbotten

– Varför ska man bötfälla folk som inte vill ta ett visst vaccin? Då år det bättre att folk får välja själva. Jag hade inga problem med det, utan hade tagit vilket vaccin som helst och det känns jättebra efter den andra sprutan. Nu kan jag börja bläddra i resekataloger och leva livet igen, säger han.

Regionrådet Kenneth Backgård menar att det är logiskt att ta bort avgiften i samband med det fria valet av vaccin.

– Vi ska tillåta fritt val av vaccin oavsett ålder och då kan man inte ha en avgift för uteblivet besök. Vi i regionledningen är överens om att avgiften ska tas bort, säger han.

628 norrbotten har betalat avgift

Men 628 norrbottningar har redan tvingats betalat 450 kronor var, eller totalt 282 600 kronor, för att de inte ville ta främst Astra Zenecas vaccin och frågan är nu om de kommer att få tillbaka sina pengar eller inte.

– Vi får väl fundera på det. Det är ingen enkel apparat att genomföra, men vi ska naturligtvis titta på det också, säger Kenneth Backgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet