Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Bert Karlssons asylprojekt blir av

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen tvingade Jokkmokks kommun att backa och gå med på att Vattenfallskontoret i Porjus ska vara ett flyktingboende. Men bygglovet gäller i högst två år och antalet flyktingar begränsas med en dryg tredjedel.

Före jul fattade Jokkmokks kommun beslutet att inte förändra detaljplanen för Vattenfalls kontor i Porjus. Politikerna sade nej till att ändra användningsområdet från kontor och administration till bed and breakfast och flyktingboende.

Därmed var flyktingboende ett svartbygge och alla som bodde där skulle flytta ut så fort som möjligt. Men flyktingföretagaren Bert Karlsson, vd för Jokarjo, överklagade beslutet och fick rätt.

En tredjedels minskning

Länsstyrelsen upphävde det kommunala beslutet och samhällsbyggarnämnden har nu sagt ja till ett tidsbegränsat bygglov. I högst två år framåt ska kontoret vara ett flyktingboende, men antalet boende begränsas till 80 personer per månad.

Och om man räknar in Jokarjos verksamhet i det gamla hotellet så handlar det totalt om 130 flyktingboendeplatser – en minskning med mer än en tredjedel.

– Det blir nog lagom nu när vi inte har färtätning, säger Bert Karlsson.

En seger för Bert

Och han ser helomvändningen som en seger för förnuftet och för honom själv.

– Det här var ett skönt besked. Jag har drivit den här frågan tillsammans med regeringen och Jokkmokk är inte den enda kommunen som fått ge med sig, säger Bert Karlsson.

Bra kompromiss

Men Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson vill inte se det som en seger för Bert Karlsson.

– Nej, det är en klar minskning av antalet flyktingarplatser och utifrån omständigheterna är lösningen en bra kompromiss. Samhällsbyggarnämnden har försökt ta hänsyn till de lokala förutsättningarna, det har aldrig Bert Karlsson gjort, säger han.

Robert Bernhardsson menar att de stora utmaningarna kvarstår efter beslutet.

– Det gäller för oss att klara personalförsörjningen inom skolan, förskolan och socialtjänsten med anledning av mottagandet av  asylsökande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.