Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Denise Magnusson, ordförande i Porjus byaförening, berättar i klippet om varför de inte vill tillhöra Jokkmokks kommun längre. Foto: Teuvo Palomäki

Porjusbor vill flytta kommungränsen och tillhöra Gällivare i stället

Uppdaterad
Publicerad

Byaföreningen i Porjus vill inte längre tillhöra Jokkmokks kommun utan byta till Gällivare kommun. Orsaken är missnöje med den kommunala servicen.

– Jokkmokks kommun har valt att nedmontera vår by under många års tid. De lägger inga pengar alls på byn, säger Denise Magnusson, ordförande i Porjus byaförening.

Byaföreningern anser att alla satsningar görs i centralorten Jokkmokk. Så i ett brev till länsstyrelsen har föreningen ställt frågan hur de bäst ska gå till väga för att flytta kommungränsen.

Tror på en bättre framtid

I  Porjus bor det cirka 300 invånare och den ligger mitt emellan centralorten Jokkmokk och centrala Gällivare, avståndsmässigt en kilometer från Gällivares kommungräns.

– Det är redan många som arbetspendlar till Gällivare och eftersom Gällivare växer och saknar bostäder ligger Porjus bra till, säger Denise Magnusson.

Kommunalrådet bemöter kritiken

Jokkmokks kommunalråd, Robert Bernhardsson (S), känner till missnöjet i Porjus:

– Jag tycker att det är tråkigt att de upplever att kommunen inte bidrar till bättre service men servicen ökar i takt med investeringar på orten. Till exempel  blir det en större investering i datacenter och i dag har vi tagit beslut i fullmäktige att avsätta tio miljoner kronor för att sanerarera bort gamla fastigheter och vi har också gjort planändringar för att öka bebyggelsen i samband med expansionen i Gällivare.

Kommunalrådet konstaterar vidare att mindre skatteintäkter också påverkar möjligheten till vad man kan erbjuda kommuninvånarna.

– Det är en försämrad service jämfört med förr då invånarna var fler. Visst är det så.

Byaföreningen går vidare

Byaföreningen i Porjus jobbar nu vidare med att utreda och ta fram ett förslag för att ansöka om kommunbyte. I slutändan är det Kammarkollegiet som fattar beslut om det blir en flytt av kommungränsen och var den nya gränsen kommer hamna.

I klippet hör du byaföreningens ordförande och Porjusbor om förslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer