Henrik Blind (MP), gruppledare Jokkmokk,säger att äldreboendet i Porjus får finnas kvar. Åtminnstone tills vidare. Foto: SVT

Porjus äldreboende tillfälligt räddat från nedläggning

Publicerad

Äldreboendet Pionjären i Porjus med sju platser får leva vidare tills vidare i alla fall.

 Jokkmokks fullmäktige beslutade på måndagen att utreda framtidens vård-och omsorgsboenden i kommunen innan ett beslut fattas.

Det fanns en majoritet (13-11) för att riva upp det gamla nedläggningsbeslutet av äldreboendet Pionjären i Porjus. men kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) förerslog en minoritetsåterremiss och för det krävs det bara en tredjedel av ledamöternas röster.

Och så blev det också.

”Porjusborna fick en respit”

Så nu ska kommunen genomföra en långsiktig planläggning av behovet av vård-och omsorgsplatser i kommunen och var verksamheten ska finnas.

Socialdemokraten Mariana Eriksson från Porjus höll fast vid sin linje och röstade mot sitt parti. Hon var en av de tretton av 24 som följde nej-linjen att inte lägga ned Pionjären.

– Men det blir ingen nedläggning just nu i alla fall.  Porjusborna har fått en respit, en tidsfrist, och det är bra. Det är bara att hoppas att den majoriteten som finns för att inte lägga ned äldreboendet kan hålla ihop tills nästa sammanträde, säger gruppledare Henrik Blind (MP).

”Ett gigantiskt underskott”

Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) hänvisar till kommunens delårsrapport om socialnämndens prognos för hela året – minus 12,9 miljoner kronor – och menar att nämnden måste göra något åt det stora underskottet.

– De går mot ett gigantiskt underskott och vi måste få ett besked av socialnämnden hur mycket man kan spara in fram till årsskiftet. Därför blev det en minoritetsåterremiss om det framtida behovet av platser. Socialnämnden har en enorm utmaning framför sig, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer